Biografie The Kilkenny Cats

Verreweg de langst opererende band uit Laren (Gld) en omgeving, is de powerpopgroep The Kilkenny Cats. In 1989 besloot een vriendengroepje de verveling te lijf te gaan en hun voorliefde voor bands als The Ramones en The Stooges ten toon te spreiden. De (toen nog) tieners begonnen The Kilkenny Cats en naast covers van genoemde acts, werden al spoedig de nodige eigen composities aan de setlist toegevoegd. De demo’s uit de beginperiode vonden gretig aftrek tijdens de vele cluboptredens in ondermeer Atak (Enschede), het Burgerweeshuis (Deventer) en de Metropool (Hengelo). In laatstgenoemde club werd ondermeer een succesvol optreden verzorgd in het voorprogramma van punkgoeroe Jeff Dahl.

In hetzelfde Hengelo werd de band twee maal uitgenodigd voor een sessie en interview bij RTV Oost. In de studio van de Metropool werd in 1992 een volgende demo opgenomen, getiteld Fools en bestaande uit vier eigen composities en een respectvolle, maar furieuze cover van Strawberry Fields Forever. De demo leverde lovende kritieken op, zelfs in de Metal Hammer/Aardschok; ‘De demo van The Kilkenny Cats heeft ballen’.

In de jaren negentig overleven The Kilkenny Cats vele nieuwe muziekstromingen als Manchester-pop, Poedelrock, Grunge, Dance en Britpop. De band blijft ook in het nieuwe millennium trouw aan de grondbeginselen van de punk- en garagerock en powerpop, zonder daarbij de ogen en oren te sluiten voor nieuwe invloeden. Zo valt ook te horen op de in eigen beheer uitgebrachte cd Distorted Fairy Tales (1999), met daarop zestien eigen pennenvruchten.

In 2003 verscheen een volgende, twaalf eigen composities tellende cd, getiteld Acrobat. De cd kreeg een lovende recensie in OOR. ‘De twaalf korte en krachtige liedjes gaan van 60’s pop (Beatles, Beach Boys) via 70’s punkpop en –rock (Jam, Ramones) naar 80’s wave (af en toe een Cure-gitaartje)’, aldus de recensent. Momenteel wordt volop gewerkt aan een volgend glimmend schijfje. Live speelt de bijna 20-jarige band een dwarsdoorsnee uit de inmiddels flink uitdijende back-catalogus, voor de smaak aangevuld met covers van bands als Cheap Trick, The Beatles, The Kinks en The Ramones.

The Kilkenny Cats bestaan uit:

Arjan Langeler: zang

Bert Nijenhuis: gitaar, zang

Dennis Fokkink: basgitaar

André Beuzel: drums

© 2016 www.bullrock.eu